Πόνος οδοντοφυΐας: Πώς θα ανακουφίσετε το μωράκι σας; - Multi-Mam GR


Πόνος οδοντοφυΐας: Πώς θα ανακουφίσετε το μωράκι σας;

Εάν το μωράκι σας βγάζει δόντια, τότε πιθανώς γνωρίζετε πόσο στρεσογόνος μπορεί να είναι η περίοδος αυτή. Παρότι ο αριθμός και η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρουν από παιδί σε παιδί, η πλειοψηφία παρουσιάζει τουλάχιστον ένα από τα εξής σημάδια της οδοντοφυΐας: Σιελόρροια, παρόρμηση για μάσημα αντικειμένων, γκρίνια και ευερεθιστότητα, απώλεια όρεξης, ανήσυχο ύπνο και τρίψιμο στα μάγουλα και στα αυτιά. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται περίπου τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση του δοντιού και συνήθως διαρκούν για ακόμα τρεις ημέρες μετά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη φάση αυτή, συντάξαμε έναν χρηστικό οδηγό με όλους τους πιθανούς τρόπους ανακούφισης των ενοχλήσεων της οδοντοφυΐας.

Ήπιο μασάζ των ούλων

Η ήπια πίεση που ασκείται στα ούλα αποτελεί μία ευχάριστη αίσθηση για το μωρό που βγάζει δόντια. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλα σας ή μία βρεγμένη γάζα. Βεβαιωθείτε πως οτιδήποτε βάζετε στο στόμα του μωρού σας είναι καθαρό, προκειμένου να αποφύγετε την πρόκληση τυχόν λοίμωξης.

Μασητικά παιχνίδια

Πρόκειται για μασώμενα παιχνίδια που αποσπούν επιτυχώς την προσοχή του μωρού σας από το μάσημα οικιακών αντικειμένων. Έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ασφαλή κατά το μάσημα, χωρίς λεπτά μέρη που θα μπορούσαν να αποκοπούν, θέτοντας σε κίνδυνο πνιγμού το παιδί. Ωστόσο, εάν ύστερα από κάποιες μέρες χρήσης του μασητικού παρατηρήσετε εκτεταμένη φθορά του, αντικαταστήστε το άμεσα, προτού καταστεί επικίνδυνο για την υγεία του.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μασητικών παιχνιδιών στην αγορά. Μπορείτε να βρείτε λαστιχένια, ξύλινα, δονούμενα και χνουδωτά παιχνίδια κ.λπ. Υπάρχουν ακόμη και «μασώμενα κοσμήματα», κρεμαστά δηλαδή κοσμήματα με όμορφο σχεδιασμό που μπορούν να φορεθούν ταιριάζοντας με το στυλ σας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές μασητικό παιχνίδι για το μωρό σας.

Δροσερή αίσθηση

Οι ψυχρές θερμοκρασίες δρουν όπως τα τοπικά αναλγητικά, μουδιάζοντας την περιοχή και μειώνοντας την ενόχληση. Αυτός είναι ο λόγος που μία βρεγμένη δροσερή πετσέτα ή ένα κρύο μασώμενο παιχνίδι μπορούν να κάνουν θαύματα σε ένα μωρό που βγάζει δόντια. Απλά βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο δεν είναι παγωμένο, καθώς η άμεση επαφή με τον πάγο μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.

Για ακόμα πιο κατευναστική δράση, διαποτίστε το καθαρό πανί με χαμομήλι, και στη συνέχεια δροσίστε το στο ψυγείο. Είναι γνωστό ότι το χαμομήλι είναι χαλαρωτικό για τα παιδιά, οπότε μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να ηρεμήσει.

Καθώς πολλά μωρά χάνουν την όρεξή τους λόγω του πόνου που νιώθουν όταν μασούν στερεές τροφές, ο δροσερός πουρές μήλου, το γιαούρτι ή τα αλεσμένα φρούτα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ, που παράλληλα θα προσφέρει και κάποια ανακούφιση.

Προστατεύστε το δέρμα από ερεθισμό

Ένα συχνό σύμπτωμα της ανατολής της οδοντοφυΐας είναι η υπερβολική σιελόρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Σκουπίζετε συχνά το πρόσωπο του παιδιού σας με ένα μαλακό πανί (ακουμπάτε απαλά το πανί στο πρόσωπο, χωρίς να το τρίβετε) και εφαρμόστε μία προστατευτική κρέμα στην περιοχή του πηγουνιού.

Gels για την οδοντοφυΐα

Tα gels τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για μωρά που βγάζουν δόντια, μπορούν να προσφέρουν ανακουφιστική δράση. Ωστόσο, όταν επιλέγετε ένα gel για την ανακούφιση των ενοχλήσεων της οδοντοφυΐας, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για το παιδί σας. Αρχικά, το gel δεν πρέπει να περιέχει αναισθητικά φάρμακα, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη όταν καταποθούν, αναισθητοποιώντας τον λάρυγγα και αυξάνοντας τον κίνδυνο πνιγμού. To gel πρέπει να μην περιέχει ζάχαρη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας κοιλοτήτων. Πρέπει ωστόσο να έχει ευχάριστη γεύση. To gel για την οδοντοφυΐα μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν στα ούλα του παιδιού σας είτε με το δάχτυλό σας, είτε τοποθετημένο πάνω σε ένα μασητικό παιχνίδι.

Φαρμακευτικές αγωγές

Εάν τίποτα από αυτά που αναφέραμε δεν βοηθάει, μπορείτε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση κάποιων αναλγητικών που είναι κατάλληλα για παιδιά, όπως η παρακεταμόλη.