Πότε πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών; - Multi-Mam GR


Πότε πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών;

Τα νεογιλά δόντια συνήθως εμφανίζονται στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, η φροντίδα της στοματικής υγιεινής θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα! Τα νεογιλά δόντια μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά, καθώς αντικαθίστανται όταν το παιδί φτάσει περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη, καθώς τα νεογιλά δόντια, λειτουργούν «κρατώντας τις θέσεις» για τα μόνιμα δόντια. Η φροντίδα των ούλων του παιδιού σας προλαμβάνει την ανάπτυξη ουλίτιδας, της συχνής φλεγμονής των παιδικών ούλων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόσταση μεταξύ των δοντιών. Επίσης, ένα υγιές σύνολο νεογιλών δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να αρχίσετε έγκαιρα το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού σας.

Στοματική φροντίδα παιδιού: Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο!

Η ανάπτυξη σωστών βάσεων για τη στοματική φροντίδα ξεκινά με το πλύσιμο των ούλων χρησιμοποιώντας ένα μαλακό βρεγμένο πανί ή ένα κομμάτι γάζας. Σκουπίστε απαλά τα ούλα του μωρού σας μετά από τα ταΐσματα και πριν από τον ύπνο.Όταν αρχίσει η διαδικασία έκφυσης των δοντιών και εμφανιστούν τα πρώτα νεογιλά δόντια, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά (βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για την ηλικία τους). Θα πρέπει να είναι μαλακή, με μικρή κεφαλή και μεγάλη λαβή.

Μπορείτε να αρχίσετε χρησιμοποιώντας μόνο μία βρεγμένη οδοντόβουρτσα και στη συνέχεια σταδιακά να φτάσετε στην οδοντόκρεμα, μόλις εμφανιστεί πλήρως το πρώτο δόντι. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κυμαίνεται από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού έως το μέγεθος ενός μπιζελιού, αφότου το μικρό σας γίνει τριών ετών. Βουρτσίστε ήπια κάνοντας κυκλικές κινήσεις, φτάνοντας όλα τα δόντια από όλες τις πλευρές και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Ενθαρρύνετε το να φτύνει, αφού τα βουρτσίσει. Μην ανησυχήσετε, αν απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να το καταφέρει. Θα πρέπει να το βοηθήσετε με το βούρτσισμα των δοντιών, έως ότου είναι σε θέση να φτύσει και να ξεπλύνει μόνο του το στόμα του, κάτι που συνήθως συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 6 έως 7 ετών. Οι τεχνικές βουρτσίσματος των παιδιών συχνά βελτιστοποιούνται από την ηλικία των 10 ετών. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε μετά το βούρτσισμα με χρήση ειδικών δισκίων, τα οποία χρωματίζουν τα δόντια που εξακολουθούν να περιέχουν πλάκα. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε 2 μήνες ή μόλις παρατηρήσετε ότι οι τρίχες της αρχίσουν να λυγίζουν. Η οδοντόκρεμα που θα επιλέξετε πρέπει να έχει σύνθεση κατάλληλη για την ηλικία του και να περιέχει φθόριο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Προτιμήστε μία οδοντόκρεμα χωρίς γεύση φρούτου, ώστε να μην ενθαρρύνεται να την καταπιεί.

Πότε πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο;

Μπορείτε να παίρνετε μαζί σας το μικρό σας στα δικά σας ραντεβού στον οδοντίατρο, ώστε να εξοικειωθεί με τις οσμές, τους ήχους και το περιβάλλον του οδοντιατρείου. Εάν αγχώνεστε, προγραμματίστε ένα ξεχωριστό ραντεβού για το παιδί σας. Είναι σημαντικό για το παιδί να συνηθίσει τον οδοντίατρο, προτού χρειαστεί να τον επισκεφθεί για έλεγχο. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για τον πρώτο έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι είναι χαλαρός και εξοικειωμένος με τα παιδιά.

Ελέγχετε τακτικά τα δόντια για τα πρώτα σημεία τερηδόνας. Εάν παρατηρήσετε μαύρα στίγματα ή κηλίδες στα δόντια, θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο για έλεγχο.

Πώς να προστατεύσετε τα δόντια του παιδιού σας;

Μη γεμίζετε το μπιμπερό του παιδιού σας με σόδες, χυμούς, γάλα με γεύσεις και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα. Αντίθετα, αντικαταστήστε τα με καθαρό νερό, μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Η ζάχαρη αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την ανάπτυξη τερηδόνας. Συνεπώς, περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση της από τη διατροφή του παιδιού σας. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να συνηθίσει να πίνει από ένα κανονικό φλιτζάνι, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Παροτρύνετε το να πίνει αμέσως το περιεχόμενο του φλιτζανιού, αντί να πίνει κάθε λίγο και λιγάκι. Μη βάζετε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα του μωρού σας. Δώστε του υγιή snacks, όπως τυρί ή λαχανικά. Εάν δεν θέλετε να σταματήσετε τελείως τις γλυκές τροφές, περιορίστε τη λήψη τους μόνο στις ώρες των γευμάτων, ώστε τα δόντια να έχουν τη δυνατότητα να ανακάμψουν στο μεσοδιάστημα. Εάν χρησιμοποιείτε παιδικές τροφές, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.