Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας; - Multi-Mam GR


Ποια είναι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας;

Παρότι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας και η ένταση τους διαφέρουν σε κάθε παιδί, για την πλειοψηφία γονέων και μωρών η ανατολή της οδοντοφυΐας μπορεί να αποτελέσει μία πολύ στρεσογόνο φάση. Καθώς τα δόντια αρχίζουν να κινούνται προς την επιφάνεια και εξέρχονται των ούλων, η πίεση που ασκείται προκαλεί πόνο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως παρόρμηση για μάσημα ή μειωμένη όρεξη και γκρίνια.

Η ανατολή των δοντιών συνήθως αρχίζει στην ηλικία των 6 μηνών, αν και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 3 μηνών ή να καθυστερήσει έως την ηλικία των 12 μηνών. Τα συμπτώματα από την εμφάνιση των δοντιών παρουσιάζονται τέσσερις ημέρες πριν εμφανιστεί το δόντι και μπορεί να διαρκέσουν για ακόμα τρεις ημέρες. Στην περίοδο αυτή τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα, αλλά πιο συχνά περισσότερα του ενός δυσάρεστα συμπτώματα.

Τυπικά συμπτώματα έκφυσης της οδοντοφυΐας

 • Πρησμένα και ευαίσθητα ούλα, τα οποία το παιδί τρίβει συνεχώς με το δάχτυλο του. Λόγω της πίεσης που ασκεί το δόντι που βγαίνει, τα ούλα πρήζονται και γίνονται ευαίσθητα. Ένα ήπιο μασάζ με τη χρήση του δαχτύλου σας ή ενός υγρού μαλακού πανιού μπορεί να ανακουφίσει μερικώς την ενόχληση. Επίσης, τα δροσερά μασητικά παιχνίδια που είναι επικαλυμμένα με gel για την οδοντοφυΐα μπορούν να βοηθήσουν.
 • Εάν κοιτάξετε μέσα στο στόμα του παιδιού σας, μπορεί να παρατηρήσετε ένα πολύ κόκκινο τμήμα των ούλων, με ένα δόντι μέσα τους που είναι λίγο - πολύ ορατό. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρά αιμορραγία ή ένα μικρό αιμάτωμα – φυσαλίδα συσσωρευμένου αίματος μέσα στα ούλα. Εάν έχετε κάποια αμφιβολία, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
 • Υπερβολική σιελόρροια. Σκουπίζετε συχνά το πρόσωπο του μωρού σας ακουμπώντας επάνω του ένα μαλακό πανί και εφαρμόστε προστατευτική αλοιφή στην περιοχή του πηγουνιού για να αποτρέψετε τον ερεθισμό.
 • Ροκάνισμα ή ρούφηγμα σε κάθε αντικείμενο που μπορεί να φτάσει. Αυτό μπορεί να αφορά σε παιχνίδια, δάχτυλα, οικιακά αντικείμενα, τα μαλλιά σας, κ.λπ. Δώστε του ένα κατάλληλο υποκατάστατο, όπως ένα μασώμενο παιχνίδι ή ένα υγρό δροσερό πανί.
 • Το μωρό σας μπορεί να είναι κόκκινο στο πρόσωπο, μερικές φορές ακόμα και με ζεστά μάγουλα. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει πυρετό υψηλότερο από 102°F ή 38,9°C, αναζητήστε ιατρική βοήθεια, καθώς αυτό δεν αποτελεί φυσιολογικό σημείο της εμφάνισης των δοντιών.
 • Τρίψιμο του αυτιού και του μάγουλου στην πλευρά που βγαίνει το δόντι.
 • Το παιδί σας έχει μειωμένη όρεξη, ιδιαίτερα για στερεές τροφές. Για μερικά μωρά, το μάσημα όταν βγάζουν δόντια μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, οπότε ενδέχεται να αρχίσουν να αντιστέκονται στο φαγητό. Δοκιμάστε να του δώσετε κάποιες δροσερές μαλακές τροφές, όπως ένα γιαούρτι, πουρέ μήλου, αλεσμένα φρούτα, ένα smoothie, κλπ.
 • Ανήσυχος ύπνος την νύχτα. Μπορεί να φαίνεται ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται στη διάρκεια της νύχτας. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι το παιδί σας γίνεται ακόμα πιο νευρικό όταν είναι κουρασμένο, οπότε κάθε σύμπτωμα που νιώθει επιδεινώνεται λόγω της κόπωσης.
 • Βήχας ή αντανακλαστικό αναγούλας. Το παιδί σας μπορεί να καταπίνει μέρος της υπερβολικής ποσότητας σάλιου που παράγεται κατά τη διαδικασία έκφυσης των δοντιών, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει αναγούλα ή βήχα. Το πρώτο βήμα είναι να αποκλειστούν οποιεσδήποτε άλλες αιτίες, όπως ένα κρύωμα ή οι αλλεργίες. Κατά τα άλλα, το παιδί δεν θα πρέπει να έχει προβλήματα με την αναπνοή. Η κατάποση του σάλιου μπορεί επίσης να κάνει πολτώδη την υφή των κενώσεων σε ήπιο βαθμό, αλλά εάν η διάρροια γίνει σοβαρή, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό.
 • Κατά τη φάση της ανατολής των δοντιών, το παιδί σας μπορεί να γίνει πολύ πιο νευρικό και ευερέθιστο. Μπορεί να κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο και να δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Κάποιες από τις προτάσεις που έχουμε ήδη περιγράψει θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλήσεων. Ωστόσο, το τρυφερό χάδι και η αγκαλιά σας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της γκρίνιας του μωρού.
 • Στη διάρκεια της έκφυσης της οδοντοφυΐας, το μωρό σας πιθανώς θα προσπαθεί να βάλει στο στόμα του ό,τι μπορεί να φτάσει. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να έχουν μικρόβια, με αποτέλεσμα την έκθεση του σε κίνδυνο στομαχικών προβλημάτων και διάρροιας. Παρότι η διάρροια και κατά συνέπεια το εξάνθημα από την πάνα δεν θεωρούνται φυσιολογικά συμπτώματα της ανατολής της οδοντοφυΐας, πιστεύεται ότι εμφανίζονται συχνά την περίοδο αυτή, λόγω του γεγονότος ότι το μωρό σας μασάει οτιδήποτε βρει. Προσπαθήστε επομένως να διατηρείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στο μωρό σας καθαρά και απολυμασμένα. Εάν η διάρροια επιμένει, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.