Υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ανατολή της οδοντοφυΐας και στο εξάνθημα από την πάνα; - Multi-Mam GR


Υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην ανατολή της οδοντοφυΐας και στο εξάνθημα από την πάνα;

Κατά την ανατολή της οδοντοφυΐας τα μωρά συχνά παρουσιάζουν σειρά συμπτωμάτων όπως σιελόρροια, παρόρμηση για μάσημα αντικειμένων, τρίψιμο του προσώπου, γκρίνια, πρησμένα ούλα κλπ. Ωστόσο, υπάρχει ένα σύμπτωμα, που όχι απλώς έχει αποτελέσει θέμα πολλών συζητήσεων ανάμεσα σε γονείς, αλλά έχει διχάσει τους παιδιάτρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σύνδεση ανάμεσα στην έκφυση της οδοντοφυΐας και στο εξάνθημα από την πάνα δεν είναι σαφής και οι γιατροί έχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τη συσχέτιση αυτών των δύο.

Τί είναι το εξάνθημα από την πάνα;

Το εξάνθημα από την πάνα αναγνωρίζεται πολύ εύκολα. Μπορεί να παρατηρήσετε στικτές κόκκινες και γυαλιστερές περιοχές του δέρματος στα σημεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με μία υγρή πάνα. Η κύρια αιτία είναι το βρεγμένο δέρμα, το οποίo είναι ευαίσθητο σε τραυματισμούς, που προκαλούνται από τρίψιμο και ερεθισμούς. Το τραυματισμένο δέρμα αποτελεί ανοιχτή «πύλη εισόδου» για τα βακτήρια, τα ένζυμα και άλλες επιθετικές ουσίες, που φυσιολογικά ανευρίσκονται στα ούρα και στα κόπρανα.

Προκαλεί η ανατολή της οδοντοφυΐας εξάνθημα από πάνα;

Όπως προαναφέραμε, αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί ξεκάθαρα με ένα «Ναι» ή με ένα «Όχι». Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι πολύ ξεκάθαρη και συνήθως συμβαίνει με αυτή τη σειρά:
Ανατολή δοντιών -> Διάρροια-> Εξάνθημα από πάνα

Η διαδικασία της οδοντοφυΐας προκαλεί υπερβολική έκκριση σάλιου, ένα μέρος του οποίου θα καταποθεί από το παιδί σας. Αυτή η μεγάλη ποσότητα σάλιου στην κοιλίτσα του μωρού σας μπορεί να διαταράξει την πέψη του και να προκαλέσει ήπια διάρροια, που με τη σειρά της οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος και εμφάνιση εξανθήματος από την πάνα. Ακόμα και εάν η εμπειρία σας, σας ωθεί να συμφωνήσετε με αυτή τη θεωρία, υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε: Η σοβαρή διάρροια, ιδιαίτερα εάν ακολουθείται από λήθαργο, έμετο ή πυρετό υψηλότερο από 102°F ή 38,9°C, είναι λόγος για να επισκεφθείτε επειγόντως έναν γιατρό, καθώς τα παραπάνω δεν αποτελούν παρενέργειες της εμφάνισης των δοντιών, αλλά συμπτώματα από κάτι άλλο, που ταλαιπωρεί το μικρό σας.

Κατά την περίοδο εμφάνισης των πρώτων δοντιών, πολλές μητέρες μειώνουν ή σταματούν εντελώς τον θηλασμό. Ως εκ τούτου, μειώνεται η ανοσία που παρέχεται από τη μητέρα μέσω του θηλασμού. Το μωρό σας είναι πλέον πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των συμπτωμάτων. Κατά συνέπεια, οι μητέρες μπορεί να συσχετίσουν τη διάρροια με την έκφυση των δοντιών, ενώ αντίθετα πρόκειται για μια ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναλαμβάνει τον έλεγχο. Εάν το μωρό σας έχει διάρροια, ελέγξτε πρώτα εάν υπάρχει κάποια μεταβολή στο μοτίβο του θηλασμού. Εάν ναι, τότε η διάρροια πιθανώς οφείλεται σε κάποια λοίμωξη. Εάν όχι, ελέγξτε εάν υπάρχουν άλλα σημεία έκφυσης δοντιών. Να θυμάστε ότι η διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στα μωρά πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά ή στους ενήλικες και η διάρροια που σχετίζεται με την εμφάνιση των δοντιών δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες.

Η διάρροια είναι πολύ επιβαρυντική για το δέρμα. Η υγρασία και τα οξέα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το δέρμα και να προκαλέσουν εξάνθημα από πάνα.

Παρότι πολλοί γονείς έχουν παρατηρήσει την ίδια ακολουθία στα παιδιά τους (εμφάνιση οδοντοφυΐας, στη συνέχεια διάρροια και εξάνθημα), κάποιοι ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη θεωρία. Υποστηρίζουν ότι η διάρροια και το εξάνθημα από την πάνα δεν προκαλούνται από την έκφυση της οδοντοφυΐας, αλλά από άλλους παράγοντες, όπως οι αλλαγές στη διατροφή (κατανάλωση στερεών τροφών ή κατανάλωση πολλών χυμών φρούτων), η χρήση αντιβιοτικών, η μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη, ο ερεθισμός που προκαλείται από ένα νέο προϊόν ή η παρατεταμένη έκθεση σε κόπρανα ή ούρα. Μία πιθανή εξήγηση βρίσκεται στην παρόρμηση των μωρών να μασήσουν: μασώντας οικιακά αντικείμενα και μη απολυμασμένα υλικά, το μωρό μπορεί να καταπίνει μικρόβια, που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν ήπια διάρροια.