Άντληση, αποθήκευση και συντήρηση μητρικού γάλακτος: Πώς γίνεται σωστά; - Multi-Mam GR


Άντληση, αποθήκευση και συντήρηση μητρικού γάλακτος: Πώς γίνεται σωστά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σκέπτεστε να εξάγετε το μητρικό γάλα με άντληση. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τους εξής:

  • Για να δημιουργήσετε τη δική σας «ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος», έτσι ώστε να έχετε πάντα απόθεμα μητρικού γάλακτος για το μωρό σας, όταν βρίσκεστε στη δουλειά ή ταξιδεύετε.
  • Για να διεγείρετε την παραγωγή γάλακτος, εάν η όρεξη του μωρού σας είναι μειωμένη.
  • Εάν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα ή δυσκολεύεται να «πιάσει» σωστά το στήθος.
  • Για να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε την υπερφόρτωση των μαστών, τη μαστίτιδα ή κάποιον αποφραγμένο πόρο.
  • Εάν το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο του αποθηλασμού και προσπαθείτε να ανακουφίσετε ένα μέρος της συμφόρησης που αισθάνεστε στους μαστούς σας.

Η άντληση σας προσφέρει κάποιο βαθμό ελευθερίας, καθώς δεν χρειάζεται να είστε διαρκώς με το μωρό σας, προκειμένου να ταϊστεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να επιστρέψετε στην εργασία σας ή να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μπιμπερό στο μωρό σας, έως ότου εδραιωθεί ο θηλασμός. Αλλιώς, ρισκάρετε να προκληθεί σύγχυση θηλών στο μωρό με αποτέλεσμα να μην θέλει να θηλάσει.

Πόσο συχνά και πότε πρέπει να αντλείτε το γάλα;

Εάν θηλάζετε και ο στόχος σας είναι να αποθηκεύσετε κάποια επιπλέον ποσότητα γάλακτος για τις στιγμές που δεν θα είστε εκεί, η καλύτερη ώρα της ημέρας για άντληση είναι το πρωί, όταν η ποσότητα του γάλακτος είναι η μεγαλύτερη. Για την άντληση, αφήστε να περάσει μία ώρα μετά τον θηλασμό. Αυτό δίνει αρκετό χρόνο στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες για να εκκρίνουν γάλα για το επόμενο γεύμα.

Εάν αντλείτε για να αποτρέψετε τυχόν συμφόρηση των μαστών, προσπαθήστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα θηλασμού του μωρού σας. Τα μακρά διαλείμματα ανάμεσα στους θηλασμούς ή τις αντλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση του γάλακτος και φλεγμονή.

Μέθοδοι άντλησης μητρικού γάλακτος

Για την άντληση του γάλακτος έχετε 2 επιλογές: Είτε να το αντλήσετε μηχανικά με τη χρήση ενός θήλαστρου, είτε με το χέρι σας.

Τα θήλαστρα μπορεί να είναι χειροκίνητα ή ηλεκτρικά. Η κύρια διαφορά ανάμεσά τους έγκειται στην ευκολία κατά τη χρήση και στο χρόνο που αφιερώνεται στην άντληση. Τα πλήρως αυτόματα θήλαστρα σας επιτρέπουν να κάνετε και άλλα πράγματα ενόσω αντλείτε και η άντληση διαρκεί μόνο 10-15 λεπτά, ενώ τα χειροκίνητα θήλαστρα απαιτούν περισσότερο χρόνο και ενέργεια (χρειάζονται περίπου 45 λεπτά). Φυσικά, υπάρχει και διαφορά στην τιμή, οπότε κατά την επιλογή του θήλαστρου εξετάστε τις προτεραιότητές σας. Εάν σχεδιάζετε να αντλείτε σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα καλό αυτόματο θήλαστρο, που θα σας γλιτώσει χρόνο και ενέργεια. Από την άλλη, εάν σχεδιάζετε να αντλείτε μόνο περιστασιακά, ένα χειροκίνητο θήλαστρο επαρκεί για να κάνετε τη δουλειά σας.

Όποιο θήλαστρο και αν επιλέξετε, θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος χοάνης (το μέρος της αντλίας που ακουμπά στο στήθος σας). Η χοάνη θα πρέπει να τοποθετείται σωστά, έτσι ώστε να μην σας προκαλεί πόνο ή ενοχλήσεις. Κυρίως στην αρχή, η άντληση μπορεί να είναι ελαφρώς άβολη λόγω της ισχυρής αίσθησης αναρρόφησης, αλλά δεν θα πρέπει να είναι επώδυνη.

Μπορεί να προσπαθήσετε να αντλήσετε με το χέρι. Η μέθοδος αυτή είναι χρονοβόρος. Συνεπώς, δεν είναι πρακτική, ώστε να εφαρμοστεί σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να το κάνετε περιστασιακά, προσπαθήστε να το πράξετε σωστά. Ζητήστε από κάποιον σύμβουλο γαλουχίας να σας δείξει τη σωστή τεχνική ή ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Τοποθετείστε τον αντίχειρά σας πάνω από τη θηλή και τα πρώτα δύο δάχτυλά σας κάτω από τη θηλή. Το χέρι σας θα πρέπει να πάρει τη μορφή του γράμματος C, αλλά δεν θα πρέπει να πιέζετε τον μαστό, να τον σφίγγετε ή να τραβάτε τη θηλή. Χωρίς να χωρίσετε τα δάχτυλά σας, πιέστε κατευθείαν προς το θωρακικό τοίχωμα και στη συνέχεια κυλήστε τα δάχτυλά σας ταυτόχρονα προς τα εμπρός. Με την κίνηση αυτή γίνεται μάλαξη των γαλακτοφόρων πόρων και το γάλα ωθείται προς τη θηλή. Περιστρέψτε το χέρι σας γύρω από τον μαστό σας, για να αντλήσετε από άλλες «δεξαμενές» που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο τον μαστικό ιστό. Επαναλάβετε, έως ότου νιώσετε τον μαστό ελαφρύ.

Εάν δεν είστε κοντά στο μωρό σας, όταν αντλείτε το γάλα, μπορεί να βοηθήσει εάν θα μπορούσατε να ακούτε το μωρό σας από το τηλέφωνο, να παρακολουθείτε ένα βίντεο ή να βλέπετε μερικές φωτογραφίες. Το να βλέπετε το πρόσωπο του μωρού σας ή να ακούτε τη φωνή του μπορεί να βοηθήσει το αντανακλαστικό της εκροής του γάλακτος. Επομένως, δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές και μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε.

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

Τα πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια με πώματα ασφαλείας για τη διασφάλιση της φρεσκάδας ή τα πλαστικά σακουλάκια αποθήκευσης γάλακτος αποτελούν όλα κατάλληλους τρόπους αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος που έχει μόλις αντληθεί. Τα πλαστικά σακουλάκια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατάψυξη του γάλακτος, εάν χρειάζεται. Βάλτε το γάλα στο ψυγείο αμέσως μετά την άντληση. Με τον τρόπο αυτό το γάλα μπορεί να παραμείνει στο πίσω μέρος του ψυγείου σε θερμοκρασία 4˚C για έως πέντε ημέρες. Εάν αποφασίσετε να το καταψύξετε για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, να θυμάστε ότι η κατάψυξη καταστρέφει τα αντισώματα στο μητρικό γάλα, αλλά η θρεπτική του αξία παραμένει ίδια. Το γάλα μπορεί να αποθηκευθεί στην κατάψυξη έως 12 μήνες σε θερμοκρασία -20˚C, αλλά για καλύτερη ποιότητα και φρεσκάδα, χρησιμοποιήστε το μέσα σε 3 μήνες. Θυμηθείτε να σημειώσετε τις ημερομηνίες στους περιέκτες, προτού τους αποθηκεύσετε.

Πώς να ζεστάνετε το γάλα

Εάν αποφασίσετε να καταψύξετε το γάλα, θα χρειαστεί να το ξεπαγώσετε αφήνοντάς το στο ψυγείο ολόκληρη τη νύχτα ή τοποθετώντας το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Μόλις ξεπαγώσει, το γάλα θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο και να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 24 ώρες. Ανεξάρτητα από το αν το γάλα ήταν στην κατάψυξη ή στο ψυγείο, θα πρέπει να το ζεστάνετε προτού το δώσετε στο μικρό σας. Τοποθετήστε το κρύο γάλα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά ή τοποθετήστε μία μικρή κατσαρόλα με νερό στην κουζίνα και βάλτε τον περιέκτη με το γάλα μέσα σε αυτή. Μην ζεσταίνετε το γάλα απευθείας μέσα στην κατσαρόλα και μην το βράζετε, απλά ζεστάνετέ το αρκετά, ώστε το μωρό σας να μπορεί να το πιει. Επίσης, μη ζεσταίνετε το μητρικό γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι έτσι μπορεί να χάσει κάποιες από τις θρεπτικές του ιδιότητες.