Πόνος στον θηλασμό; Μάθε τις πιθανές αιτίες! - Multi-Mam GR


Πόνος στον θηλασμό; Μάθε τις πιθανές αιτίες!

Πολλές νέες μητέρες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού είναι φυσιολογικός. Παρότι απαιτείται κάποιος χρόνος, ώσπου να βρείτε την ιδανική θέση, που θα επιτρέψει στο μωρό να «πιάσει» σωστά το στήθος, δεν πρέπει να αγνοήσετε τον πόνο. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε επώδυνες ή πληγωμένες θηλές. Οι επώδυνες θηλές καθιστούν τον θηλασμό μια δυσάρεστη υπόθεση. Μπορεί να καταλήξουν σε υπερφόρτωση του στήθους, ακόμη και σε μαστίτιδα, εάν αρχίσετε να παραλείπετε θηλασμούς, προκειμένου να αποφύγετε τον πόνο. Η παραγωγή γάλακτος μπορεί επίσης να μειωθεί λόγω της χαμηλής κατανάλωσης. Είναι επομένως κρίσιμο να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι αιτίες του πόνου και να ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Λανθασμένη τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος

Η συχνότερη αιτία πόνου κατά τον θηλασμό είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος με αποτέλεσμα το μωρό να θηλάζει τη θηλή αντί της θηλαίας άλου. Όταν το μωρό τοποθετηθεί σωστά, ολόκληρη η θηλή και η θηλαία άλως βρίσκονται μέσα στο στόμα του, κάτι που κάνει την κίνηση αναρρόφησης πολύ αποτελεσματική, αλλά και ήπια για τις θηλές σας. Εάν δεν επιτευχθεί σωστή τοποθέτηση, το μωρό αναρροφά στην ίδια τη θηλή, προκαλώντας πόνο και βλάβη στο δέρμα της θηλής.

Η επίτευξη σωστής προσκόλλησης στο στήθος από νωρίς, θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε τον θηλασμό χωρίς πόνο και να προλάβετε οποιεσδήποτε ενοχλήσεις στις θηλές. Ωστόσο, εάν οι θηλές σας είναι ήδη επώδυνες, εφαρμόστε κρύα επιθέματα, για να απαλύνετε τον πόνο. Στη συνέχεια, δοκιμάστε και τα επιθέματα για τη φροντίδα των θηλών Multi-Mam Compresses, που είναι εμποτισμένα με θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζουν τη φυσική διαδικασία επούλωσης.

Εάν η αιτία του πόνου είναι η λανθασμένη τεχνική θηλασμού, συζητήστε με έναν σύμβουλο γαλουχίας, που μπορεί να σας βοηθήσει να πειραματιστείτε, ώστε να βρείτε την ιδανική για εσάς θέση.

Το μωρό σας έχει βραχύ χαλινό γλώσσας

Η προσκόλληση του μωρού μπορεί να γίνεται λανθασμένα λόγω κάποιου μικρού ανατομικού ελαττώματος της γλώσσας του βρέφους και όχι απαραίτητα λόγω λανθασμένης τοποθέτησης του βρέφους στο στήθος. Εάν το μωρό σας έχει βραχύ χαλινό γλώσσας, μπορεί να του είναι πολύ δύσκολο να θηλάσει σωστά. Ο ιατρικός όρος για την κατάσταση που είναι γνωστή ως βραχύς χαλινός γλώσσας είναι «αγκυλογλωσσία». Παρουσιάζεται όταν ο χαλινός (η ταινία ιστού που συνδέει το κάτω μέρος της γλώσσας με το έδαφος της στοματικής κοιλότητας) είναι πολύ κοντός και σφιχτός, προκαλώντας περιορισμό στην κίνηση της γλώσσας. Εάν πιστεύετε ότι ο βραχύς χαλινός είναι η αιτία του προβλήματος, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία απλή διαδικασία. Αρκεί μια πολύ μικρή τομή στον ιστό που κρατά καθηλωμένη τη γλώσσα (χαλινός). Το πιθανότερο είναι ότι θα παρατηρήσετε τεράστια διαφορά, μόλις η γλώσσα του μωρού σας είναι ελεύθερη να κινηθεί σωστά.

Μυκητίαση της θηλής

Εάν νιώθετε οξύ και διαπεραστικό πόνο στις θηλές σας ανάμεσα στους θηλασμούς και οι θηλές σας είναι κόκκινες και γυαλιστερές, μπορεί να έχετε μυκητίαση των θηλών. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να εντοπίζεται στο στόμα του παιδιού σας, όπου θα δείτε άσπρα στίγματα στη γλώσσα ή/και στον ουρανίσκο. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση. Πιθανώς θα σας χορηγήσει κάποια αντιμυκητιασική θεραπεία.

Μαστίτιδα

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο στον ένα μαστό. Ο μαστός σας μπορεί να γίνει επώδυνος, να πρηστεί, να κοκκινίσει και να είναι ζεστός στην επαφή. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πυρετό. Η μαστίτιδα συνήθως εμφανίζεται ως επιπλοκή της υπερφόρτωσης των μαστών ή ενός αποφραγμένου γαλακτοφόρου πόρου, με τα βακτήρια να εισέρχονται στον μαστό και να προκαλούν λοίμωξη. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει θερμά επιθέματα, ήπιο μασάζ πριν και στη διάρκεια του ταΐσματος και θηλασμό όσο το δυνατόν πιο συχνά. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μέσα σε 24 ώρες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Αποφραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι

Εάν παρατηρήσετε μία επώδυνη περιοχή στον ένα μαστό ή διαπιστώσετε ένα εξόγκωμα με τα δάχτυλά σας, μπορεί να πρόκειται για γαλακτοφόρο πόρο που είναι αποφραγμένος λόγω συσσώρευσης γάλακτος. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω άσκησης υπερβολικής πίεσης στο στήθος, π.χ. από τον στηθόδεσμο θηλασμού όταν δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή από τη ζώνη ασφαλείας εάν οδηγούσατε για μεγάλο διάστημα. Όπως και στη μαστίτιδα, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει θερμά επιθέματα, μαλάξεις στο στήθος και αύξηση της συχνότητας των θηλασμών.