Πόνος κατά τον θηλασμό; Μάθε τι μπορείς να κάνεις! - Multi-Mam GR


Πόνος κατά τον θηλασμό; Μάθε τι μπορείς να κάνεις!

Πολλές μητέρες νιώθουν πόνο κατά τον θηλασμό. Οι αιτίες ποικίλουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο οδυνηρός, οδηγώντας ακόμη και σε πρόωρο αποθηλασμό. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν να θηλάσετε το μωρό σας τουλάχιστον έως την ηλικία του ενός έτους. Αξίζει λοιπόν να αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας, για να εντοπίσετε την αιτία της ενόχλησης και να μάθετε κάποιες δοκιμασμένες μεθόδους που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

Διορθώστε την τοποθέτηση του μωρού στον μαστό, καθώς η λανθασμένη τεχνική θηλασμού είναι η πιο συχνή αιτία πόνου κατά τον θηλασμό. Κατά τον θηλασμό, το μωρό σας θα πρέπει να έχει τη θηλή και ολόκληρη τη θηλαία άλω μέσα στο στόμα του, με τη θηλή τοποθετημένη βαθιά προς το πίσω μέρος του ουρανίσκου, έτσι ώστε να μη δέχεται μεγάλη πίεση ενώ το μωρό αναρροφά. Τα χείλη του μωρού πρέπει να είναι ελαφρά γυρισμένα προς τα έξω, έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό με αέρα ανάμεσα στα χείλη του μωρού και στο στήθος. Η μύτη πρέπει να παραμείνει ελεύθερη, καθώς το μωρό σας αναπνέει από τη μύτη στη διάρκεια του ταΐσματος. Τοποθετήστε το μωρό σας στην κατάλληλη θέση φέρνοντάς το κοντά σας, με το κεφάλι του ελαφρά γερμένο προς τα πίσω, έτσι ώστε το πηγούνι του να βρίσκεται πολύ κοντά στο στήθος σας. Πιέστε τον μαστό σας απαλά και κατευθύνετε τη θηλή προς το πίσω μέρος του στόματος του μωρού σας. Προσαρμόστε τη θέση, έως ότου επιτύχετε μία ανώδυνη στάση θηλασμού με το μωρό σας να θηλάζει με μεγάλες, ρυθμικές γουλιές.

Εάν δυσκολεύεστε να πετύχετε σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, συζητήστε με έναν σύμβουλο θηλασμού και ελέγξτε εάν το μωρό σας έχει βραχύ χαλινό γλώσσας (αγκυλογλωσσία), καθώς αποτελεί μία συχνή αιτία των προβλημάτων προσκόλλησης

Φροντίστε τις επώδυνες και πληγωμένες θηλές.

Εάν το μωρό έχει τοποθετηθεί λανθασμένα στον μαστό, συχνά καταλήγει να αναρροφά την ίδια τη θηλή, προκαλώντας τραυματισμό και έντονο πόνο τις θηλές. Η σωστή στάση θηλασμού συμβάλλει στην αποφυγή τέτοιων προβλημάτων. Ωστόσο, εάν έχει ήδη προκληθεί τραυματισμός, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο, όπως η εφαρμογή επιθεμάτων στήθους, που περιέχουν επουλωτικά συστατικά, τα οποία θα προάγουν την ανάρρωση. Τα ψυχρά επιθέματα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τον πόνο, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά να θυμάστε να μην τοποθετείτε πάγο απευθείας επάνω στο δέρμα σας.

Εάν το μωρό σας πεινάει, θηλάζει πιο ζωηρά από το συνηθισμένο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στις ήδη επώδυνες θηλές σας. Παρακολουθήστε για πρώιμα σημάδια πείνας και προσφέρετε πρώτα τον λιγότερο τραυματισμένο μαστό. Με τον τρόπο αυτό, μέχρι το μωρό σας να είναι έτοιμο για τον άλλο μαστό, θα αναρροφά λιγότερο επιθετικά. Πριν από τον θηλασμό, αντλήστε λίγες σταγόνες γάλακτος, για να διεγείρετε το αντανακλαστικό της εκροής και να αποτρέψετε το μωρό σας από το να δαγκώσει τη θηλή σας σε μία προσπάθεια να λάβει το γάλα.

Εάν οι θηλές είναι πολύ επώδυνες για να θηλάσετε, αντλήστε το γάλα για να διατηρήσετε την παραγωγή του γάλακτός σας και να αποτρέψετε την υπερφόρτωση του μαστού. Μερικές φορές η χρήση ενός προστατευτικού καλύμματος της θηλής μπορεί να είναι μία λύση για να συνεχίσετε τον θηλασμό.

Οι επώδυνες θηλές μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως οι μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις ή σε δερματικές καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Σε περίπτωση λοίμωξης, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το δέρμα στις θηλές και στους μαστούς μπορεί επίσης να ερεθιστεί από επιθετικά συστατικά που βρίσκονται σε καλλυντικά και προϊόντα υγιεινής, ή ως αποτέλεσμα αλλεργιών σε κάποιο νέο προϊόν που έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε πρόσφατα. Προσπαθήστε να εντοπίσετε και να αποφύγετε την αιτία. Στους συχνότερους ερεθιστικούς παράγοντες περιλαμβάνονται τα τζελ για το μπάνιο και τα αφρόλουτρα, τα οποία μπορούν να ξηράνουν σε μεγάλο βαθμό το δέρμα της θηλής. Ξεπλύνετε τους μαστούς σας με ζεστό νερό και αποφύγετε τη χρήση τέτοιων προϊόντων στο στήθος σας.

Φροντίστε τις θηλές σας, ρίχνοντας τους λίγες σταγόνες γάλα μετά τον θηλασμό και απλώνοντας τις επάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια τους. Το γάλα έχει καταπραϋντική και προστατευτική δράση για το δέρμα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα μαλακτικό προϊόν για τις θηλές, το οποίο θρέφει το δέρμα και προστατεύει τις θηλές από τα σκασίματα.

Πρόληψη της υπερφόρτωσης των μαστών

Ακόμα μία συχνή αιτία πόνου κατά τον θηλασμό είναι η συσσώρευση γάλακτος στους μαστούς σας και η υπερφόρτωση τους. Μην παραλείπετε θηλασμούς και εάν πρέπει να το κάνετε (δηλαδή εάν εργάζεστε ή βρίσκεστε μακριά από το σπίτι), αντλήστε το γάλα ακολουθώντας τα συνηθισμένα διαστήματα ταΐσματος. Οι ζεστές κομπρέσες και το μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη ροή του γάλακτος και να μειώσουν λίγη από την πίεση.