Από την κύηση στη γαλουχία: Μάθε πώς λειτουργεί ο θηλασμός - Multi-Mam GR


Από την κύηση στη γαλουχία: Μάθε πώς λειτουργεί ο θηλασμός

Από τη σύλληψη έως τον τοκετό, ο οργανισμός περνάει από διάφορες μεταβολές, προκειμένου να προσφέρει μία θαυμάσια «στέγη» στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο, το έργο της «θρέψης» μιας νέας ζωής δεν τελειώνει με τον τοκετό σας. Οι μεταβολές στον οργανισμό της μητέρας συνεχίζονται, επιτρέποντας στη διαδικασία της γαλουχίας να λάβει χώρα, παρέχοντας θρέψη και ανοσολογική προστασία στο νεογέννητό σας.

Η γαλουχία είναι η διαδικασία παραγωγής μητρικού γάλακτος και η περίοδος κατά την οποία οι μητέρες θηλάζουν το μωρό τους. Οι μαστοί αποτελούνται κυρίως από λιπώδη ιστό, που επίσης περιέχει τους λεγόμενους μαστικούς αδένες. Οι αδένες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την έκκριση του γάλακτος. Το γάλα «ταξιδεύει» μέσω των γαλακτοφόρων πόρων και από εκεί μέσω των οπών της θηλής και λόγω των θηλαστικών κινήσεων του βρέφους φτάνει στη στοματική κοιλότητα του μωρού.

Η διαδικασία της γαλουχίας

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος αυξάνεται σε μέγεθος, οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και πιο σκουρόχρωμες και μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι φλέβες στο στήθος σας γίνονται πιο ορατές. Μόλις γεννηθεί το μωρό σας, η ορμόνη ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για τη διέγερση των συσπάσεων της μήτρας και την έναρξη της διαδικασίας της γαλουχίας. Το πρώτο γάλα που παράγει ο οργανισμός σας μετά τον τοκετό ονομάζεται πρωτόγαλα και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που προστατεύουν το μωρό σας από τα μικρόβια και τις λοιμώξεις.

Μετά από 2 έως 5 ημέρες, αρχίζει να εκκρίνεται το πραγματικό γάλα. Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνικά το στήθος σας να μεγαλώνει αρκετά, να γίνεται βαρύτερο και θερμό κατά το άγγιγμα. Αυτό ονομάζεται υπερφόρτωση μαστών και εφόσον το μωρό σας θηλάζει κανονικά, το στήθος σας θα προσαρμοστεί στην ποσότητα του γάλακτος που παράγεται και δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο, εάν το μωρό σας δεν θηλάζει σωστά (η συχνότερη αιτία να είναι η ανεπαρκής προσκόλληση στον μαστό), η υπερφόρτωση μπορεί να εξελιχθεί σε μαστίτιδα, μία λοίμωξη που προκαλείται από τη συσσώρευση γάλακτος στους μαστούς σας. Για αυτό είναι σημαντικό να θηλάζετε όσο συχνά χρειάζεται το μωρό σας ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να αντλείτε το γάλα και να βοηθάτε στο άδειασμα του στήθους.

Ο θηλασμός υπακούει στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Με απλά λόγια, η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται είναι ευθέως ανάλογη της ποσότητας του γάλακτος που απεκκρίνεται στη διάρκεια των θηλασμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις μητέρες να προσπαθήσουν να θηλάσουν εντός μίας ώρας μετά τον τοκετό και να θηλάζουν ανάλογα με τη ζήτηση ή όποτε παρατηρούν τα πρώτα σημάδια πείνας στο νεογέννητο μωρό τους. Ιδανικά, το μωρό σας πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά μέσω του θηλασμού έως την ηλικία των 6 μηνών. Σε αυτή την ηλικία μπορείτε να εισάγετε σιγά - σιγά κάποιες στερεές τροφές στη διατροφή του. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ., συνιστάται ο θηλασμός να συνδυάζεται με στερεές τροφές έως την ηλικία των 2 ετών ή και παραπάνω.

Τα οφέλη του θηλασμού

Το μητρικό γάλα αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιέχει επίσης υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά τα συστατικά παρέχουν στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Τα αντισώματα και οι βιταμίνες από το μητρικό γάλα προστατεύσουν επίσης το μικρό σας έναντι των λοιμώξεων, έως ότου αναπτυχθεί αρκετά το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών, άσθματος, διαβήτη και υψηλής χοληστερόλης. Τα μωρά που θηλάζουν νοσηλεύονται λιγότερο και επισκέπτονται πιο σπάνια τον γιατρό σε σχέση με συνομήλικα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλας, ενώ σύμφωνα με κάποιες μελέτες ο θηλασμός συνδέεται με υψηλότερο IQ.

Ο θηλασμός είναι επωφελής και για τη μητέρα. Μειώνει τα επίπεδα του άγχους, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης και μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού.

Πηγές: