Παλινδρόμηση: Πρέπει να ανησυχώ; - Multi-Mam GR


Παλινδρόμηση: Πρέπει να ανησυχώ;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας παρουσιάζει αναγωγή γάλακτος στη διάρκεια του θηλασμού ή σε σύντομο διάστημα μετά από αυτόν. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που ονομάζεται παλινδρόμηση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η παλινδρόμηση συμβαίνει, όταν το μωρό καταπίνει περισσότερο γάλα από αυτό που μπορεί να χωρέσει ο μικρός του οισοφάγος, οδηγώντας σε επιστροφή της περίσσειας του γάλακτος πίσω στο στόμα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 50% των νεογέννητων έχουν παλινδρόμηση καθημερινά, αλλά η πλειοψηφία τους την ξεπερνά, έως ότου φτάσουν στην ηλικία του ενός έτους. Παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε μωρά που θηλάζουν, όσο και σε εκείνα που τρέφονται από το μπιμπερό.

Η παλινδρόμηση μπορεί επίσης να είναι σιωπηλή. Στην περίπτωση αυτή το μωρό σας μπορεί να καταπίνει το γάλα που έχει ανέβει επάνω, αντί να το βγάζει. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας καταπίνει ακόμα και μετά το τέλος του ταΐσματος, αυτό μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι σιωπηλής παλινδρόμησης.

Εάν το μωρό σας είναι πολύ πεινασμένο και αρχίσει να θηλάζει γρήγορα, εάν οι μαστοί σας είναι υπερφορτωμένοι ή εάν το μωρό σας καταπίνει πολύ αέρα αφήνοντας συχνά τη θηλή, είναι πιθανό να παρουσιαστεί παλινδρόμηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μερικών άλλων καταστάσεων, όπως η δυσανεξία στο γάλα αγελάδας ή η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ωστόσο, εάν το μωρό σας προσλαμβάνει σταθερά βάρος και δεν έχει άλλα συμπτώματα, το πιθανότερο είναι ότι η παλινδρόμηση είναι απλώς μία μικρή ταλαιπωρία για εσάς λόγω του καθαρίσματος που απαιτεί, αλλά δεν αποτελεί ιατρικό ζήτημα

Εάν η παλινδρόμηση συμβαίνει αρκετές φορές την ημέρα ή εάν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως αναγούλα, δυσκολία στην κατάποση, ευερεθιστότητα, συνεχές κλάμα, έμετος πράσινου ή κίτρινου χρώματος, ή εάν το μωρό σας καμπουριάζει την πλάτη ενώ τρώει ή δεν προσλαμβάνει βάρος, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας με την παλινδρόμηση;

Οι γενικές συστάσεις που θα βοηθήσουν το μωρό σας από τις ενοχλήσεις της παλινδρόμησης περιλαμβάνουν:

  • Θηλάστε το μωρό σας κρατώντας το σε όρθια θέση.
  • Βοηθήστε το να ρευτεί μετά από κάθε θηλασμό.
  • Μετά τον θηλασμό, κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση για 20 λεπτά ή περισσότερο.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των θηλασμών, ώστε το μωρό σας να μη θηλάζει λαίμαργα.
  • Εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι η τρύπα στην θηλή του δεν είναι πολύ μεγάλη, επιτρέποντας την έξοδο μεγάλης ποσότητας γάλακτος πολύ γρήγορα.
  • Το ανασήκωμα της άκρης του στρώματος, όπου είναι ξαπλωμένο το κεφάλι του μωρού σας, ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται ελαφρώς πιο ψηλά από τα πόδια, μπορεί να βοηθήσει με την παλινδρόμηση.

Εάν η παλινδρόμηση του μωρού σας είναι σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία από τις συνήθεις προσεγγίσεις για την ανακούφιση από την παλινδρόμηση. Το πρώτο βήμα θα είναι να ελεγχθεί κατά πόσο το μωρό σας έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Διακόψτε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, και παρατηρήστε εάν θα αλλάξει η κατάσταση του μωρού σας. Εάν αποδειχθεί ότι η πρωτεΐνη από το γάλα αγελάδας δεν είναι η αιτία της παλινδρόμησης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα βρεφικό αντιόξινο, το οποίο θα συμβάλλει στην εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος, που μπορεί να προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο λαιμό ή να προσθέσει μία πηκτική ουσία στο μητρικό γάλα που έχει αντληθεί ή στο γάλα φόρμουλας. Η χρήση πηκτικών ουσιών για την παλινδρόμηση αποτελεί μία παλιά μέθοδο που δεν στηρίζεται σε ιδιαίτερα επιστημονικά στοιχεία, οπότε συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, προτού δοκιμάσετε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους.