Πώς θα αυξήσω φυσικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος; - Multi-Mam GR


Πώς θα αυξήσω φυσικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος;

Δεν είστε σίγουρες για το αν παράγετε αρκετό γάλα; Ειδικά αν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένη και κουρασμένη και το μωρό σας δεν δείχνει ότι θα σταματήσει να κλαίει, αμφιβάλλετε ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αυξάνει τη νευρικότητα και το άγχος σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος. Καταλαβαίνουμε ότι οι πρώτοι λίγοι μήνες με το μωρό σας είναι οι πιο πολύτιμοι. Θέλουμε να τους βιώσετε με τον πιο άνετο τρόπο. Επομένως, διαβάστε το παρακάτω άρθρο.

Πότε η παραγωγή του γάλακτος είναι χαμηλή;

Αν το μωρό σας προσλαμβάνει καλά βάρος, θηλάζοντας αποκλειστικά, η παραγωγή του μητρικού γάλακτος δεν είναι χαμηλή. Από την άλλη, εάν το μωρό σας είναι νυσταγμένο και χρειάζεται βοήθεια για να ξυπνήσει, χάνει βάρος και δεν έχει τακτικές κενώσεις, θα πρέπει να ελέγξετε εάν προσλαμβάνει επαρκή ποσότητα γάλακτος.

Το άγχος μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη χαμηλή παραγωγή γάλακτος. Ως νέα μαμά, έχετε αρκετά πράγματα να αφομοιώσετε. Φροντίστε επομένως να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και με το μωρό σας. Μόλις η αυτοπεποίθηση σας αυξηθεί, καθώς η τεχνική σας στον θηλασμό θα βελτιώνεται συνεχώς, το μωρό σας θα αναπτύσσεται και θα είστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Γενικά, οι μαμάδες είναι πολύ πιο ξεκούραστες και χαλαρές με το δεύτερο παιδί τους. Η εξάντληση σας μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή του γάλακτος.

Πώς να αυξήσετε το μητρικό γάλα;

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι να τρώτε κατά τους μήνες του θηλασμού που να σας διασφαλίζει μια καλή παραγωγή γάλακτος. Ότι τρώτε στην περίοδο μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό θα επηρεάσει άμεσα την ποσότητα του γάλακτος που παράγετε, επηρεάζοντας και το μωρό σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε την παραγωγή σας σε μητρικό γάλα είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε. Κάτι τέτοιο θα διεγείρει το στήθος, ώστε να παράγει περισσότερο γάλα. Όσο το μωρό σας θα πίνει το γάλα σας, το σώμα σας θα δίνει «σήμα», ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σας.

Το «κλειδί» για την αύξηση της παραγωγής, είναι να αδειάζει συχνά το γάλα από τους μαστούς, έτσι ώστε να συσσωρεύεται όσο το δυνατό λιγότερο γάλα μεταξύ των θηλασμών. Σας συνιστούμε:

  • Να θηλάζετε τακτικά και αποτελεσματικά και να το κάνετε τουλάχιστον ανά δύο ώρες.
  • Να τοποθετείτε σωστά το μωρό στο στήθος, ώστε και οι δύο να αισθάνεστε άνετα.
  • Να έχετε τον κατάλληλο χρόνο και χώρο που απαιτείται για να θηλάσετε το μωρό σας.
  • Εάν είναι δυνατό, μην κάνετε τίποτε άλλο για κάποιες μέρες, εκτός από το να φροντίζετε τον εαυτό σας και το μωρό σας.
  • Μην ξεχνάτε να αλλάζετε πλευρά κάθε φορά που θηλάζετε, καθώς όλες έχουμε την αγαπημένη μας πλευρά.
  • Σκεφτείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές, που αυξάνουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Προσπαθήστε να τρώτε όσο πιο υγιεινά μπορείτε. Επιλέξτε γεύματα που είναι εύκολο να προετοιμαστούν, για να εξοικονομήσετε χρόνο.
  • Όταν θα θηλάζετε, θα καίτε πολλές θερμίδες. Να έχετε κατά νου ότι είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά και επαρκώς. Να τρέφεστε καλά, ώστε να είστε σε θέση να θηλάσετε το μωρό σας.

Σπάστε τον φαύλο κύκλο

Πολλές μητέρες βιώνουν δυσκολίες με τον θηλασμό. Δεν είστε μόνη και σίγουρα δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι αποτύχατε. Ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος, κάτι που εξαρτάται από την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Συμβουλευτείτε τη σύμβουλο γαλουχίας ή τη μαία σας. Η γαλουχία είναι μια ορμονική κατάσταση. Όταν αισθάνεστε αγχωμένη ή πιεσμένη, το σώμα σας θα παράγει αδρεναλίνη, η οποία θα υπερισχύσει της ορμόνης της προλακτίνης, μειώνοντας έτσι την παραγωγή σας.

Εάν θηλάζετε, βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς το σώμα σας είναι καλά ενυδατωμένο, υποστηρίζεται και η αύξηση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος. Σκεφτείτε να πιείτε νερό, φυτικό τσάι και τσάι μάραθου. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε νερό κάθε φορά που κάθεστε να θηλάσετε το μωρό σας. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε, καθώς αυτό είναι το τελευταίο βήμα για να σας «ενημερώσει» το σώμα σας ότι έχει αφυδατωθεί.

Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από άλλες μαμάδες. Ίσως συμβουλευτείτε την μητέρα ή την αδερφή σας ή μια καλή σας φίλη που τα έχει καταφέρει καλά με το μωρό της. Θα θελήσουν και οι ίδιες να σας υποστηρίξουν, καθώς εσείς ως νέα μητέρα θα ανησυχείτε για την τεχνική σας στον θηλασμό. Εναλλακτικά, ανακαλύψτε στο site μας περισσότερες εξειδικευμένες συμβουλές, που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή για εσάς και για το μωρό σας.