Πώς να διακόψετε τον θηλασμό; - Multi-Mam GR


Πώς να διακόψετε τον θηλασμό;

Χωρίς αμφιβολία, ο θηλασμός είναι απίστευτα επωφελής τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν τον θηλασμό τουλάχιστον έως ότου το παιδί σας γίνει ενός έτους. Ό,τι και να αποφασίσετε, θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος. Αυτή μπορεί να είναι μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος. Μπορεί να νοιώσετε ανάμεικτα συναισθήματα. Λύπη ταυτόχρονα με χαρά και ενθουσιασμό είναι αναμενόμενα. Πολλές μητέρες είναι σε σύγχυση σχετικά με το εάν πρέπει να διακόψουν τον θηλασμό εντελώς ξαφνικά ή να το κάνουν σταδιακά. Αυτός είναι ο λόγος που ετοιμάσαμε μερικές πρακτικές οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τον θηλασμό με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος.

Πότε να διακόψετε τον θηλασμό;

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να προσδιορίσετε τον καταλληλότερο χρόνο αποθηλασμού του μωρού σας. Η πιο συχνή είναι η σταδιακή παράλειψη ενός θηλασμού, αρχίζοντας με ένα γεύμα και ανάλογα με την ηλικία του μωρού, η αντικατάστασή του με στέρεες τροφές. Όταν οι μητέρες επιστρέφουν στην εργασία τους συχνά δεν είναι εύκολο να συνεχίσουν τον αποκλειστικό θηλασμό. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε με τον νυχτερινό και τον πρωινό θηλασμό. Όταν το παιδί σας τρώει στερεές τροφές και θηλάζει μόνο δύο φορές την ημέρα, μπορεί να αποφασίσετε απλά να διακόψετε τον θηλασμό μία κι έξω ή ιδανικά να αφήσετε το παιδί σας να σας υποδείξει εκείνο πότε είναι έτοιμο να αποθηλάσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει κάποια στιγμή ανάμεσα στην ηλικία των 2 έως 4 ετών, καθώς το παιδί βαθμιαία χάνει το ενδιαφέρον του για τον θηλασμό.

Η βαθμιαία μείωση των θηλασμών είναι συχνά πιο εύκολη για το μωρό και βοηθά στην πρόληψη της συμφόρησης και της μαστίτιδας, καθώς η παραγωγή γάλακτος μειώνεται σταδιακά.

Πόσο διάστημα διαρκεί συνήθως ο απογαλακτισμός;

Αυτό διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να χρειαστούν από δύο έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται το μωρό σας στην αλλαγή.

Η διαδικασία του αποθηλασμού

Εάν θέλετε να αποθηλάσετε το μωρό σας μετά την ηλικία του 1 έτους, αρχίστε προσφέροντας μία μικρή μερίδα στερεάς τροφής ακριβώς μετά τον θηλασμό. Όταν το παιδί σας τρώει καλά, δώστε του την τροφή πριν από τον θηλασμό. Αυξήστε με αργό ρυθμό την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει το παιδί και μειώστε τον χρόνο που αφιερώνεται στον θηλασμό. Κόβοντας έναν θηλασμό την ημέρα και περιμένοντας το στήθος σας να προσαρμοστεί, ελαττώνετε την πιθανότητα μαστίτιδας.

Μία άλλη καλή προσέγγιση είναι να αρχίσετε σταδιακά να αναβάλλετε την ώρα του θηλασμού, κατά 15 λεπτά τη φορά. Όταν το παιδί σας αρχίσει να θηλάζει μόνο πριν από τον ύπνο, θα μπορούσατε να του προσφέρετε ένα ποτήρι με νερό ή γάλα, αντί αυτού. Εάν η μετάβαση αυτή σας φανεί δύσκολη, ίσως είναι καλή ιδέα να αφήνετε τον σύντροφό σας να βάζει το παιδί για ύπνο.

Εάν πρέπει να διακόψετε τον θηλασμό πριν την ηλικία του 1 έτους, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το μητρικό γάλα με γάλα φόρμουλας. Ο καλύτερος τρόπος για να διευκολύνετε αυτή τη μετάβαση για το μωρό σας είναι να συνδυάσετε αυτά τα δύο, αυξάνοντας σταδιακά την αναλογία υπέρ του γάλακτος φόρμουλας, έως ότου μπορέσετε να διακόψετε πλήρως τον θηλασμό.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να σταματήσετε τον θηλασμό. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ζητήστε τη συμβουλή του σχετικά με τον τρόπο αποθηλασμού του μωρού σας.

Ο θηλασμός αναμφισβήτητα είναι κάτι περισσότερο από απλό τάισμα του μωρό σας. Παρέχει μία αίσθηση άνεσης, ασφάλειας και εγγύτητας, για αυτό προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους για να ενισχύσετε τους δεσμούς με το μωρό σας και να το κάνετε να αισθάνεται άνετα. Θα μπορούσε να είναι κάτι απλό, όπως το να παίξετε μαζί του, να του διαβάσετε ένα βιβλίο ή απλά να περάσετε λίγο χρόνο χαϊδεύοντάς το.

Εάν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού σας, όπως μία μετακόμιση ή η επιστροφή σας στη δουλεία, είτε εάν το μικρό σας αρρώστησε πρόσφατα, μπορεί να μην είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη διαδικασία του αποθηλασμού. Ιδανικά, ο αποθηλασμός πρέπει να γίνεται ομαλά και σταδιακά. Οπότε αντιμετωπίστε τον χωρίς βιασύνη και με υπομονή.

Όταν σταματήσετε τον θηλασμό, τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σας πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη διάθεσή σας, κάνοντας σας να νιώθετε λίγο πεσμένη. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, χαλαρώστε ή περάστε ένα όμορφο απόγευμα με τους φίλους σας. Και μην ανησυχείτε, ο αποθηλασμός σημαίνει απλώς ότι το παιδί σας θα αρχίσει στο εξής να τρώει στερεές τροφές, ωστόσο εσείς μπορείτε να εξακολουθήσετε να απολαμβάνετε τα προνόμια της θαυμάσιας συναισθηματικής σχέσης που έχετε «χτίσει» μαζί του όλο το διάστημα που θηλάζατε.