Τι είναι ο αγγειοσπασμός της θηλής; - Multi-Mam GR


Τι είναι ο αγγειοσπασμός της θηλής;

Η κατάσταση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται ή γίνονται μικρότερα σε διάμετρο, ονομάζεται «αγγειοσπασμός». Ο αγγειοσπασμός μπορεί να συμβεί ύστερα από έκθεση σε κρύο ή συναισθηματικό στρες. Σε μερικούς όμως ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός και να προκαλεί πόνο. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τα αιμοφόρα αγγεία στη θηλή μπορεί να συστέλλονται ή να κάνουν συσπάσεις. Αυτό αποκαλείται «αγγειοσπασμός της θηλής».

Πώς μπορώ να διαπιστώσω ότι έχω αγγειοσπασμό της θηλής;

Πόνος στο στήθος και στις θηλές

Ο αγγειοσπασμός των θηλών μπορεί να προκαλέσει από ήπιο έως έντονο πόνο στη θηλή ή στο στήθος κατά τη διάρκεια ή μεταξύ των θηλασμών. Ο πόνος μπορεί να είναι ένας ελαφρύς κνησμός, μια αίσθηση καψίματος, ένα βαθύ μούδιασμα, ένας παλλόμενος πόνος ή ένας έντονος διαπεραστικός πόνος. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως και ώρες. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί όταν οι θηλές σας εκτίθενται στο κρύο, όταν βγαίνετε έξω από ένα ζεστό ντους ή τη μπανιέρα σας ή για παράδειγμα, εάν βγείτε έξω σε κρύο καιρό.

Οι θηλές σας αλλάζουν χρώμα

Οι θηλές σας μπορεί να γίνουν λευκές μετά τον θηλασμό. Μπορεί επίσης να αλλάξουν σε μπλε, μοβ ή σκούρο κόκκινο. Αυτές οι αλλαγές χρώματος είναι ένδειξη αγγειοσπασμού των θηλών και υποδεικνύουν ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας κάνουν συσπάσεις.

Συμπίεση της θηλής

Αν η θηλή σας συμπιέζεται, μπορεί να λάβει διαφορετικό σχήμα ύστερα από τον θηλασμό του μωρού σας. Μπορεί να μοιάζει ζαρωμένη, να έχει πτυχές ή να είναι πιο μυτερή γενικότερα ή σε μια πλευρά της θηλής. Καθώς επιστρέφει η ροή του αίματος στη θηλή μπορεί να προκληθεί μια αίσθηση καψίματος, σφύζοντος ή διαπεραστικού πόνου. Η συμπίεση των θηλών, που μπορεί να προκληθεί όταν η θηλή και η θηλαία άλως δεν βρίσκονται βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού ή όταν ένα μωρό πιέζει τη θηλή για να επιβραδύνει τη γρήγορη ροή του γάλακτος, είναι μια κοινή αιτία του αγγειοσπασμού των θηλών.

Τι προκαλεί αγγειοσπασμό της θηλής;
 • Συμπίεση της θηλής λόγω κακής προσκόλλησης του μωρού στο στήθος (όταν θηλή και θηλαία άλως δεν βρίσκονται βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού).
 • Κακή προσκόλληση του μωρού στο στήθος και δάγκωμα.
 • Ραγάδες στις θηλές ή άλλα τραύματα και βλάβες των θηλών.
 • Έκθεση σε κρύες θερμοκρασίες.
 • Περίοδοι έντονου συναισθηματικού στρες.
 • Ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα.
 • Ημικρανίες.
 • Παθήσεις όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υποθυρεοειδισμός.
 • Ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία των μυκητών, όπως η Φλουκοναζόλη ή τα αντισυλληπτικά χάπια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αγγειοσπασμός των θηλών μπορεί μερικές φορές να μοιάζει με μυκητίαση των θηλών ή του στήθους. Αν σας έχουν συνταγογραφήσει Φλουκοναζόλη για μύκητες, αλλά το πραγματικό σας πρόβλημα είναι ο αγγειοσπασμός των θηλών, η θεραπεία αυτή μπορεί να επιδεινώσει τον αγγειοσπασμό.

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω και να αντιμετωπίσω τον αγγειοσπασμό στη θηλή;
 • Διασφαλίστε ότι το μωρό σας προσκολλάται σωστά στο στήθος. Δεν πρέπει να πονάτε, ενώ θηλάζετε. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό, τη μαία ή τη σύμβουλο γαλουχίας σας, ώστε να βρείτε μια άνετη θέση και να διασφαλίσετε ότι το μωρό συλλαμβάνει σωστά το στήθος. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια ευχάριστη εμπειρία θηλασμού τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας.
 • Η θερμότητα είναι πολύ σημαντική. Θηλάστε σε ένα ζεστό δωμάτιο. Διασφαλίστε ότι παραμένετε ζεστές και ότι οι θηλές σας προστατεύονται ανά πάσα στιγμή από απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.
 • Για άμεση ανακούφιση από τον αγγειοσπασμό των θηλών, χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλάμη του χεριού σας ή να επιλέξετε μια φυσική, στεγνή κομπρέσα σε θερμοκρασία δωματίου.
 • Κάποιες αερόβιες ασκήσεις μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες, καθώς αυξάνουν τη ροή και την κυκλοφορία του αίματος. Προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριες για τη γενικότερη καλή σας υγεία σας.
 • Αποφύγετε το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα.
 • Περιορίστε ή διακόψτε τελείως την κατανάλωση καφεΐνης.

Αν ο αγγειοσπασμός επιμένει, παρά τη λήψη αυτών των πρακτικών βημάτων, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες υγείας το συντομότερο δυνατό. Αυτό πρέπει να γίνει, ώστε να μπορούν να διερευνήσουν και να αποκλείσουν ή να θεραπεύσουν υποκείμενες καταστάσεις, όπως η νόσος Raynaud ή οι μυκητιάσεις. Ακόμη και αν αυτές προκαλούν τον αγγειοσπασμό της θηλής, απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει και να σας συμβουλέψει σχετικά.