Παθογόνοι μικροοργανισμοί - Multi-Mam GR

1. Ο μύκητας Candida albicans
Ο μύκητας Candida (γνωστός επίσης και ως ζυμομύκητας) είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται σε θερμό, σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, όπως είναι ο βλεννογόνος του στόματος και του κόλπου, η περιοχή της πάνας, οι πτυχώσεις του δέρματος, τα μαξιλαράκια του στηθόδεσμου και οι θηλές που παραμένουν διαρκώς υγρές.

Η μυκητίαση της θηλής (καντιντίαση) στη θηλάζουσα μητέρα σχετίζεται με στοματοφαρυγγική καντιντίαση του βρέφους. Η μυκητίαση της θηλής εκδηλώνεται σχεδόν πάντα και στα δύο στήθη, με τις θηλές να έχουν έντονα κόκκινη και φλεγμαίνουσα όψη (σαν να έχουν υποστεί ηλιακό έγκαυμα) και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου. Σε αντίθεση με τις ραγάδες στο στήθος, που οφείλονται σε τοπικό τραυματισμό από το βρέφος (λόγω κακής πρόσληψης του στήθους) και οι οποίες πονούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η μυκητίαση των θηλών προκαλεί πόνο μεταξύ των θηλασμών. Ακόμα και η τριβή των θηλών με τα ρούχα προκαλεί πόνο.

Οι επώδυνες θηλές είναι πιθανό να οφείλονται σε καντιντίαση αν:

  • Ο πόνος είναι πολύ μεγάλος και συνοδεύεται από αίσθημα καύσου, κνησμό, ερυθρότητα ή φλύκταινες.
  • Προκαλείται διαπεραστικός πόνος στους μαστούς κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από το θηλασμό (ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του αντανακλαστικού εκροής του γάλακτος).
  • Οι συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης των επώδυνων θηλών δεν έχουν αποτέλεσμα.
  • Το μωρό έχει μυκητίαση της στοματικής κοιλότητας (λευκές περιοχές στη γλώσσα και στις πλευρές της στοματικής κοιλότητας που μοιάζουν με τυρί κότατζ) και/ή σύγκαμα στην πάνα από μυκητίαση.
  • Οι θηλές πονούν ξαφνικά, ενώ έχει προηγηθεί μία περίοδος θηλασμού χωρίς πόνο.
  • Η μητέρα λαμβάνει ή μόλις ολοκλήρωσε θεραπεία με αντιβιοτικά. Οι μυκητιάσεις εμφανίζονται συχνά μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

2. Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)
Οι λοιμώξεις του μαστού προκαλούνται συνήθως από ένα κοινό βακτήριο (Χρυσίζων σταφυλόκοκκος) που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω μιας πληγής στο δέρμα, που συνήθως βρίσκεται στην περιοχή της θηλής. Η λοίμωξη εκδηλώνεται στον λιπώδη ιστό του μαστού και προκαλεί οίδημα. Αυτό το οίδημα πιέζει τους γαλακτοφόρους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι πόνος και ύπαρξη αποστήματος στον μολυσμένο μαστό.