Προβλήματα των θηλών - Multi-Mam GR

Οι πληγωμένες ή επώδυνες θηλές μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση της μητέρας για την ικανότητα της να θηλάσει. Ενδέχεται ακόμη να διαταράξουν και τη σχέση της με το μωρό της, καθώς κάθε θηλασμός μετατρέπεται σε μια περίοδο παρατεταμένου άγχους ή αγωνίας, αντί μίας υπέροχης ευκαιρίας εκδήλωσης της αγάπης της. Εξίσου σημαντικό, οι επώδυνες θηλές μπορούν να αναστείλουν το αντανακλαστικό εκροής του γάλακτος.

Καθώς η μητέρα βιώνει περισσότερο πόνο, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί στον πρώιμο αποθηλασμό. Προκειμένου να αποτραπεί η πρώιμη διακοπή του θηλασμού, θα πρέπει να της προσφερθούν τα πλέον σύγχρονα μέτρα τόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όσο και για την ταχεία επούλωση των ραγάδων. Καθοριστικής σημασίας είναι και η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών στη μητέρα.

Είναι κρίσιμο η θηλάζουσα να μάθει να τοποθετεί σωστά το μωρό στο στήθος, προκειμένου να αποτραπεί η βασικότερη αιτία πόνου των θηλών. Αν το μωρό δεν προσκολληθεί σωστά στο στήθος, «πιάνοντας» μόνο τη θηλή στο στόμα του, θα
προκληθεί τραυματισμός της θηλής, λόγω της τριβής της με την πρόσθια μοίρα της υπερώας του μωρού.

Ωστόσο, για τη μητέρα που υποφέρει από τραυματισμένες θηλές, το πιο επιτακτικό ίσως ζήτημα δεν είναι τόσο ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση, όσο το πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί από τον πόνο.