Υγρή επούλωση πληγών - Multi-Mam GR

Ένας φραγμός, ώστε να διατηρείται η ενυδάτωση στην τραυματισμένη περιοχή, επιβραδύνει την εξάτμιση της υγρασίας, που υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα. Η επούλωση των πληγών σε υγρό περιβάλλον δεν συνοδεύεται από σχηματισμό εσχάρας ή εφελκίδας.  Ακόμα και τα σακουλάκια τσαγιού ή οι κομπρέσες νερού έχει βρεθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την απουσία οποιασδήποτε αντιμετώπισης.  Η εφαρμογή επιθέματος μειώνει σημαντικά τον πόνο της θηλής και το μέγεθος της εσχάρας στην επιφάνειά της (Ziemer).

Ωστόσο, όταν για την αντιμετώπιση των ραγάδων στις θηλές, γίνεται στέγνωμα τους με ξηρό αέρα, π.χ. με πιστολάκι μαλλιών (μία πρακτική που εξακολουθεί να συστήνεται ευρέως), στις σκασμένες περιοχές δημιουργούνται εφελκίδες, τις οποίες το μωρό συχνά αφαιρεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Έτσι, οι θηλές ματώνουν ξανά και δημιουργούνται νέες εφελκίδες. Αυτό το μοτίβο μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση, με αποτέλεσμα η μητέρα να ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, παρατηρήθηκε ότι ένα ενυδατωμένο περιβάλλον, χωρίς εφελκίδες, ενισχύει την κίνηση των κυττάρων στην επιφάνεια του τραύματος και διευκολύνει την επούλωση (Rovee 1972).  Οι σημερινές μέθοδοι θεραπείας των πληγών χρησιμοποιούν την εφαρμογή ενυδάτωσης για την προώθηση της επούλωσης.  Ένα ενυδατωμένο περιβάλλον είναι απαραίτητο για την επιθηλιοποίηση, τον πολλαπλασιασμό και τη μετακίνηση των επιθηλιακών κυττάρων στην επιφάνεια της πληγής κατά τη διάρκεια της επούλωσης  (Bolton 2000). Τα έλαια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν βιταμίνη Ε, δεν διευκολύνουν την επούλωση της πληγής. Όλα τα έλαια παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.  Αυτό που λείπει από το ξηρό ή το σκασμένο δέρμα δεν είναι η λιπαρότητα, αλλά η υγρασία.

Είναι αδύνατο να προστεθεί υγρασία στο δέρμα από μία εξωτερική πηγή (αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εσωτερικά). Βοηθώντας επομένως το δέρμα να αποτρέψει την εξάτμιση της υγρασίας, μπορεί να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής του ενυδάτωσης.

Ωστόσο, για τη μητέρα με πληγωμένες θηλές, το πιο επιτακτικό ζήτημα δεν είναι ίσως ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθούν οι θηλές της, αλλά πόσο γρήγορα μπορεί να ανακουφιστεί από τον πόνο.